Interactieve musea met kinderen | Top tips

Wil je met de kinderen een dagje naar een museum, maar wil je wel dat het juist voor de kids leuk is? In deze lijst van interactieve musea lees je een aantal opties die zeker geschikt zijn voor de kinderen. Hier staan tips tussen voor leuke musea voor jong en oud in Nederland en België. De meeste musea zijn getest door ons of door de gastbloggers van Reistipsmetkids!

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke musea. Mis jij een tip, laat het dan aan ons weten! Dan gaan we nu beginnen met leuke musea voor een daguitstap in Nederland en België.

Interactieve Musea Met Kinderen in Nederland

Nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen

Blogger Alyt bezocht het Nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen, Drenthe, en dat bezoek was nog een stuk leuker dan ze verwacht had. Met haar kinderen ging ze op onderzoek uit in dit museum vol verhalen over verpaupering, misdaad en straf. Er is enorm veel te zien en te doen, zeker ook voor kinderen. 

Zo is er een escape room, je kan een rondje mee met de gevangenisbus, er is een speurtocht en je kan vooral heel veel facetten zelf ervaren. Zeker een aanrader!

Kinderboekenmuseum in Den Haag

Het eerste museum dat ik samen met mijn dochter bezocht was het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Ze was 2,5 en ik had niet echt grote verwachtingen. Eenmaal binnen was ik verbaasd over hoe goed dit museum is opgebouwd. Door spelletjes, tunnels en themakamers ontdek je allerlei kinderboeken. Er zijn een aantal tentoonstellingen, allemaal interactief en ze zijn echt allemaal even leuk. Sommige tentoonstellingen zijn gericht op kinderen vanaf een jaar of 2, andere tentoonstellingen zijn bedoeld voor wat oudere kinderen.

De tentoonstelling die we het langst bezocht hebben was ABC met de dieren mee. Kinderen kunnen deze tentoonstelling spelenderwijs ontdekken. En er valt nogal wat te ontdekken, zo is er Het huisje van Nijntje, de entree via een glijbaan, en de iglo van Kleine ijsbeer.

NEMO in Amsterdam

Een van de meest bekende interactieve musea van Nederland is het NEMO in Amsterdam. Wij zijn hier niet voor niets al een aantal keer geweest met de kinderen: er is heel veel te doen en te zien. Je leert spelenderwijs ontzettend veel en daarnaast zijn de meeste proefjes vooral ook heel erg leuk om te doen.

Zo is er een gedeelte waar kinderen zelf het water kunnen regelen: een emmertje vullen met regenwater, daarna het water filteren en tenslotte gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven of drinken te maken. Op mooie dagen geniet je daarna op het dakterras.

Continium Discovery Center

Als we naar de andere kant van het land gaan, in het Zuid-Limburgse Kerkrade, dan gaan we naar het Continium Discovery Center.

Dit interactieve museum staat volledig in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Je bent uren zoet in de interactieve exposities, het Theater van de Wetenschap, tijdens spectaculaire (3D-)filmvertoningen en in het Laboratorium. Het museum is leuk voor jong en oud.

Aviodrome

Dan gaan we verder met het Aviodrome in Lelystad. Dit is een museum vol vliegtuigactie voor jong en oud. In dit museum zie je veel vliegtuigen en je kan ook veel doen en beleven. Het is een mix tussen een museum en een themapark met veel speelruimte.

Het luchtvaartthema is in allerlei details doorgetrokken. Zo krijg je geen toegangskaartje, maar een vliegticket, en je gaat door een douane-scanner bij de ingang. Ook de aanwijs-borden zien eruit alsof ze op een vliegveld hangen. De combinatie van leren, spelen en ervaren is heel tof. Het is een super geschikt uitje voor iedereen die gek is op vliegen.

Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum

Gaan we door naar het volgende leuke museum in Noord-Holland in de lijst met interactieve musea in Nederland en België. Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum staat in het teken van media. Je ontdekt, doet, ziet en maakt: alles over de mediawereld. Je denkt na over nieuwsitems of wat jouw mening over een stelling is, maar je kan ook presenteren of series van vroeger terugzien.

Op een bepaalde plek kan je zelf even een ster zijn door een echte sterrenopkomst door de showdeur te maken, virtueel op de foto te gaan met een BN’er of je kon een achtervolgingsscène opnemen uit Flikken. Hier ben je uren zoet!

Geofort in Herwijnen

Het GeoFort is een educatief science center op een spannend forteiland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. “Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft blokjes.” Klinkt niet direct als een standaard museumbezoek waarbij je enkel op de informatiebordjes kijkt he? Tijdens je bezoek dwaal je over het historische forteiland met bunkers en kazematten en je ontdekt oude én moderne geo-technieken.

muZIEum in Nijmegen

Hoe is het om blind te zijn? Bij het muZIEum in Nijmegen ondervind je zelf wat het antwoord op deze vraag is. Op verschillende manieren ervaar je wat er gebeurt als je niet kunt zien, maar als je je andere zintuigen wel kunt gebruiken. Er zijn twee verschillende belevingen. De donkerbeleving is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar, de minimumleeftijd voor de Expeditie ribbelroute is 13 jaar. 

Zuiderzeemuseum

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

In Nederland zijn veel openluchtmusea en veel van deze zijn interactieve musea, waaronder het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is zeker een aanrader om te bezoeken met de kinderen. Leuk voor de kids is get Kindererf. Op het erf en in de boerderij kunnen zij karweitjes doen zoals water pompen, emmers dragen met jukken, wassen in de tobbe met een wasbord en een (nep)koe melken. Blogger Hilda was met haar kinderen in dit museum en na zes uur hadden ze nog niet alles gedaan en gezien.

Oyfo Techniekmuseum

Volgende tip is het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Verspreid over drie verdiepingen zijn er allerlei machines, proefjes en games. In dit museum is het motto eigenlijk “raak alles aan”. Je mag heel veel doen en ontdekken. Daarmee is het een leuk en afwisselend museum.

Maritiem Museum in Rotterdam

Nog een leuk museum om te bezoeken met kinderen is het Maritiem Museum in Rotterdam. Met een speeltuin van Professor Plons op het dak, helemaal in het thema van schepen, en een hele gave offshore experience waar je zelfs een helikopter op een boorplatform moet laten landen. Kinderen kunnen hier uren spelen en ontdekken.

De Museumfabriek in Enschede

Een andere leuke tip voor interactieve musea in Nederland is De Museumfabriek in Twente. Het is een combinatie van een Natuurhistorisch museum, kunstmuseum, Oudheidskamer en Techniekmuseum. Een beetje van alles, waardoor de samenhang soms wat mist. Voor kinderen is het kunnen doen en ontwerpen hier wel een grote plus.

Spelerij-Uitvinderij

De Spelerij – Uitvinderij

Bij De Spelerij – Uitvinderij in Dieren weten we niet helemaal zeker of het wel een museum is, maar tegelijkertijd weten we ook niet wat het dan wel precies is. Ben je op zoek naar ontdekken en doen, dan is dit wel een goede! Er is een buiten gedeelte en een binnen gedeelte.

Buiten (de Spelerij) kan er naar hartenlust ontdekkend worden gespeeld op de fantasierijke speelplekken en speeltoestellen. Binnen (de Uitvinderij) kun je in de werkplaats verschillende kunstwerken maken. Je kon door rioolbuizen lopen, je schaduw vangen, mechanismen in werking zetten, over autobanden lopen die geluid maken, in een monorail zitten. Hier is ontzettend veel te doen en het is gek en bijzonder. Heel tof!

Space Expo Noordwijk

We begonnen deze lijst van interactieve musea in Nederland met een museum dat door Alyt bezocht werd en we eindigen de lijst er ook mee. Space Expo in Noordwijk bezocht zij recent met haar gezin. Vanwege alle coronamaatregelen was een bezoek aangepast en kon je slechts een uur naar binnen. Niet alle interactieve activiteiten van het museum zijn in deze route (zomer 2021) opgenomen, hopelijk kunnen we op korte termijn weer op de ouderwetse manier op bezoek.

Je gaat op een missie door het museum. Hoe verder je in de missie bent, hoe dichterbij je uiteindelijk bij de originele Sojoez capsule komt waarin Andre Kuipers mee naar ruimtestation ISS is gevlogen en is teruggekeerd op aarde. Onderweg bouw je een raket, ontdek je hoe de zwaartekracht werkt, kijk je in het nagebouwde ISS station en los je puzzels op. Echt een aanrader voor de ruimtevaart-fans.

Space Expo Noordwijk

Interactieve Musea Met Kinderen in België

Ook in België barst het van de leuke en interactieve musea voor gezinnen! Laten we een aantal toffe uitlichten:

Suske en Wiske Museum in Kalmthout. Dit museum staat in het teken van Suske en Wiske, uiteraard. Via allerlei kamers maak je een strip en in iedere kamer is er weer een andere puzzel of activiteit te doen.

Le Pass in de provincie Henegouwen. Een heel tof wetenschapsmuseum in het zuiden van België, vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam.

Technopolis in Mechelen, dit is een doe-centrum waar wetenschap en technologie centraal staan.

Hidrodoe in Herentals: dit museum gaat over water. Je kan er allerlei proefjes doen, er is een informatief gedeelte, een 4D-film en buiten de Blauwe Watertuin.

Kindermuseum in de hoofdstad Brussel, met opdrachtjes, vraagjes en workshops voor de kinderen.

Villa Verbeelding in Hasselt is ontzettend creatief, waarbij je veel verschillende dingen kan doen.

M-Museum in de studentenstad Leuven met gezinsparcoursen “M-emories” voor kinderen van 4 tot 7 jaar en “de reis van Dobedo in M” voor kids vanaf 8 jaar.

Gasthuismuseum in Geel met allerlei aangepaste kinderparcoursen.

Extra tips voor een museumbezoek met gezin

We eindigen deze uitgebreide lijst met toffe musea met het beantwoorden van een aantal veel gestelde vragen. Komen ze:

-> Kan ik besparen op mijn bezoek aan een museum?

Ja! Je kan bijvoorbeeld een Museumjaarkaart aanschaffen, ook voor kinderen. Niet ieder museum is daarmee gratis toegankelijk, maar veel wel. In sommige musea mogen kinderen gratis naar binnen, soms is er een voordeelticket voor gezinnen en soms kan je een kortingskaart vinden online.

-> Met kinderen vanaf welke leeftijd ga je naar deze musea?

Dat hangt echt van het museum af. Het Nijntje museum in Utrecht of het Kinderboekenmuseum in Den Haag zijn echt al leuk voor de kleinsten. Nemo of Le Pass zijn dan weer leuker als de kinderen wat ouder zijn.

-> Hoeveel tijd ben je in een van de interactieve musea?

Als het museum goed aansluit op de leeftijd en de interesses van jouw kind, dan ben je al snel minimaal een dagdeel zoet. Soms wel langer!

Dat waren ze, onze tips voor de leukste en interactieve musea voor gezinnen! Bekijk in deze lijst alle musea waar wij waren met de kinderen. En deel in de reacties vooral jouw tips voor een museumbezoek met het gezin.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieën